• Welcome to ACFFiorentina.eu - forum of Fiorentina supporters, Fiorentina forum.

"Fioletowy" tydzień (26.05-01.06)

Started by Chiesa, 26/05/25, 16:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Chiesa

DS Daniele Pradè na dzisiejszej konferencji podsumowującej sezon 2024/25 I ekipy:

o zawodnikach -

O Keanie

"Przemówienie Moise'a jest bardzo proste. Chłopak radzi sobie tutaj bardzo dobrze. Daliśmy mu wiele. Przemówienie o klauzuli: nikt nie może powiedzieć, że 52 miliony to za mało. My w Cagliari mu to powiedzieliśmy. Jesteśmy zadowoleni i chcemy go zatrzymać. Klauzula jest: obowiązuje od 1 do 15 lipca. To jego decyzja. Nawet prezydent powiedział mu, że jest bardzo szczęśliwy. Widzieliście go na boisku w niedzielę, dał z siebie wszystko. To bardzo dobry i bardzo miły chłopak. Jeśli chcemy znaleźć wadę? Jest trochę śpiochem, ale może powinniśmy mieć ich wszystkich takich".

O De Gei

"Podobnie jak w przypadku Moise, daliśmy mu wiele, on dał nam wiele. W zeszłym roku daliśmy mu opcję automatycznego przedłużenia, którą Fiorentina może aktywować do 31 maja, na kolejny rok kontraktu. Chcielibyśmy dać mu trzy lata kontraktu. Jeśli nie znajdziemy rozwiązania do 31-ego, uruchomimy tę klauzulę. To są zupełnie różne przypadki".

O przedłużeniu Dodò

"Ma dwuletni kontrakt. Myśleliśmy, że spełniliśmy jego prośby, czekamy na odpowiedź. Jego sytuacja w ogóle nas nie martwi".

O przyszłości Gudmundssona

"W przyszły wtorek porozmawiamy z Palladino. Jego proces wciąż jest w toku. Porozmawiamy o tym również ostrożnie z Genuą".

O wykupach

"Kupilibyśmy Fagioli'ego i Gosensa niezależnie od wszystkiego. Nie kupimy Adli'ego, za obopólną zgodą stron, podczas gdy porozmawiamy z Palladino o Cataldim.

Colpani, Folorunsho i Zaniolo? Nie kupimy żadnego z nich".

O Mandragorze

"Zdecydowanie porozmawiamy z Rolando, jesteśmy zadowoleni z tego, co zrobił. To wyjątkowy facet".

O Comuzzo

"Powinieneś zapytać prezydenta, dla mnie 35 milionów to nie była mała kwota... Jednak teraz widzimy, że Pietro jest z nami".

O Richardsonie

"Zostaje z nami, miał bardzo ważny wzrost w ciągu ostatnich dwóch miesięcy i jestem pewien, że latem będzie miał również ważne oferty".

O Martinellim

"Miły dylemat... Jednak się nie martwimy, mamy dobre relacje z nim i agentami i jestem pewien, że podejmiemy najlepszą decyzję".
- AMORE MIO - LA LUCE DEL MATTINO

Chiesa

Rocco Commisso:

"Powiedzieliśmy, że chcemy uzyskać lepszy wynik niż w ubiegłym roku i po raz pierwszy pod moim kierownictwem zajęliśmy szóste miejsce. Myślę, że w ciągu ostatnich 10 lat, biorąc pod uwagę wszystkie nieoczekiwane zdarzenia, bilans jest korzystny".

"Jasne, jak w zeszłym roku: w przyszłym roku chcemy zrobić to lepiej niż w tym. Mieliśmy pecha, na dziesięć z ostatnich jedenastu lat, 65 pkt to była Ligi Europy".

Palladino

"Pradè i Ferrari przyszli do mnie i zaproponowali przedłużenie kontraktu, chętnie się zgodziłem i tak to się potoczyło. Mam z nim dobre relacje, jest jak syn: to był dla niego trudny rok i mam nadzieję, że Pan mu pomoże. Mam nadzieję, że liczne problemy, które miał w tym sezonie, będą dla niego nauczką, żeby szedł naprzód".

Pradè

"Myślę, że cię zatrzymam, Daniele! Jestem zadowolony, jest nas niewielu, ale jest dobrze".

Comuzzo

"Biorę na siebie 'winę' za to, że go zatrzymałem, to ja chciałem go zatrzymać. To była moja decyzja".

Ambicja

"Pokazaliśmy naszą ambicję, nikt nie powiedział, że w tym roku pojedziemy do Ligi Mistrzów".

Bolonia tak, Florencja nie

"Saputo jest w Bolonii od dziesięciu lat, ale co zrobili przez pierwsze osiem?

"Od pierwszego tygodnia, kiedy tu przybyłem, myślałem to samo: bez stadionu nie można mieć pewnych przychodów, bez przychodów nie można zwiększyć konkurencyjności. Nie możemy aspirować do osiągnięcia lepszych wyników niż te drużyny, ale oczywiście możemy spróbować. Wściekam się, gdy pojawiają się kontrowersje dotyczące klasyfikacji, nikt nigdy nie zrobił nic, aby pomóc Fiorentinie zarobić więcej, istnieje Finansowe Fair Play".

Protest

"Przeczytałem wiele komentarzy, przeczytałem wiele opinii od fanów, którzy nie są tylko tymi z 'Curva Fiesole' i jest wielu innych, którzy nie widzą tego jako chłopaki z Curva. Możesz myśleć, co chcesz, ale nie możesz zmienić sposobu, w jaki prowadzimy Fiorentinę do przodu. Tego nie wolno robić. Te transparenty przeciwko Pradè i Palladino mnie denerwowały, to niesprawiedliwe, że wypadliśmy lepiej niż w zeszłym roku, a poza Coppa Italia byliśmy w grze prawie do końca".

Chiesa

Chaos po meczu Roma-Fiorentina Primavera. Bohater? Zaniolo

Po meczu Roma-Fiorentina, półfinale scudetto Primavera, wszystko było inne niż zwykle i spokojne. Nie tyle między dwoma drużynami, co z powodu wejścia na scenę trzeciej strony: Nicolò Zaniolo. Komunikaty prasowe klubów na zakończenie ożywionego wieczoru.

Stanowisko Romy:

"AS Roma ogłasza, że pod koniec dzisiejszego meczu doszło do niefortunnego incydentu z udziałem piłkarza Nicolò Zaniolo. Według rekonstrukcji piłkarz udał się do szatni drużyny Primavera pod koniec meczu i zachowywał się prowokacyjnie wobec niektórych graczy z młodzieżowej drużyny 'Giallorossich'. Podczas konfrontacji dwóch piłkarzy Primavera zostało uderzonych. AS Roma stanowczo potępia wszelkie formy agresywnego zachowania lub zachowania niezgodnego z wartościami sportu".

Odpowiedź Fiorentiny:

"ACF Fiorentina, odnośnie tego, co wydarzyło się pod koniec półfinału scudetto Primavera pomiędzy Fiorentiną i Romą, podaje następujące wypowiedzi piłkarza Nicolò Zaniolo: 'Pod koniec meczu zszedłem do szatni, aby pogratulować chłopakom z Fiorentiny, a następnie poszedłem do szatni Romy, aby się przywitać i pogratulować im sezonu, ale w pewnym momencie zaczęli mnie obrażać, więc aby uniknąć pogorszenia sytuacji, wolałem odejść'.

Podczas pomeczowego wywiadu trener "Violi" Daniele Galloppa skomentował napięcie wytworzone w szatni dla "Sportitalia": "Nie wpuściłem drużyny, aby uniknąć problemów, nie chcę, aby chłopaki ryzykowali cokolwiek w finale. To była żałosna scena i mam nadzieję, że wszystko wróci do normy".

Aby uzupełnić tę historię, według doniesień "La Gazzetta dello Sport", Federalna Prokuratura wszczęła dochodzenie w celu odtworzenia incydentu, który umknął uwadze sędziego, ponieważ miał miejsce w szatni, a zatem może zostać oceniony przez Wydział Dyscypliny.

Chiesa

Fiorentina jest 21. w klasyfikacji klubów UEFA.

Chiesa

Fiorentina jeśli w 1/8 finału p. Włoch ogra rywala (m.in. Como lub Sassuolo) to może trafić na mistrza Włoch Napoli.

Chiesa

Losowanie kalendarza rozgrywek 2025/26 odbędzie się w piątek 6-ego czerwca w pierwszy dniu Gali Piłki w Parmie.

Chiesa

Do końca września stadio "Franchi" będzie wyłączony z użytkowania. Jeśli rywale i Lega się zgodzą mecze zostaną rozegrane u przeciwników jeśli nie to prawdopodobnie w Empoli. Natomiast rewanżowy mecz kwalifikacji do Ligi Konferencji ma być rozegrany na stadio "Mapei" w Sassuolo.

Chiesa

Jest bomba dnia: Raffaele Palladino poddał się do dymisji. Decyzję przekazali jego prawnicy gdyż trenera nie było we Florencji. Ponoć głównym powodem presja kibiców. Czekamy dalej na rozwój wypadków.

Quick Reply

Warning: this topic has not been posted in for at least 30 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Name:
Email:
Verification:
Please leave this box empty:

Shortcuts: ALT+S post or ALT+P preview