• Welcome to ACFFiorentina.eu - forum of Fiorentina supporters, Fiorentina forum.

ANKIETA Podsumowanie letniego mercato 2020

Started by Ama, 06/10/20, 09:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jak oceniasz ruchy transferowe w letnim mercato sezonu 20/21

8
0 (0%)
7
0 (0%)
6
1 (7.7%)
5
5 (38.5%)
4
4 (30.8%)
3
2 (15.4%)
2
1 (7.7%)

Total Members Voted: 12

Voting closed: 05/11/20, 08:24

Ama

NABYTKI NOWE TWARZE
Barreca [p, Monaco – wypożyczenie],
Bonaventura [p, Milan – wolny transfer],
Callejón [p/n, Napoli – wolny transfer],
B. Valero [p, Inter – wolny transfer]
Martínez Quarta [o, River Plate – definitywny],

REALIZACJA WYKUPÓW
Alf. Duncan [p, Sassuolo – definitywny],
Kouamé [n, Genoa – definitywny],
Lirola [o, Sassuolo – definitywny],

MŁODZIEŻ
Gabrieli [p, SudTirol – wypożyczenie],
Gentile [o, Benevento – definitywny],
Munteanu [n, FC Viitorul Constanța – definitywny],
Tirelli [n, Feralpisalò – wypożyczenie],
Țoci [n, Südtirol – wypożyczenie],

ODEJŚCIA W FORMIE TRANSFERÓW
K-P Boateng [n, Monza – definitywny]
Dabo [p, Benevento – definitywny]

ODEŚCIA WYPOŻYCZENIA DO INNYCH KLUBÓW
Benassi [p, Verona – wypożyczenie],
Ceccherini [o, Verona – wypożyczenie],
Chiesa [p/n, Juventus – wypożyczenie],
Sottil [p/n, Cagliari – wypożyczenie],
Terzić [o, Empoli – wypożyczenie],
Żurkowski [p, Empoli – wypożyczenie]

o - obrońca
p - pomocnik
n - napastnik

Riggarton

Oceniłem mercato na 4.

Na plus:
* Odeszło trochę "szrotu".
* Barreca, Bonaventura, Callejon, Valero - nazwiska, na jakie całkiem niedawno nie mogliśmy liczyć. Teraz wszyscy pod formą, ale jak chociaż jeden z nich wypali, to będzie radość.

Na minus:
* Odszedł Chiesa i brak zmiennika z prawdziwego zdarzenia.
* Chiesa odszedł na jakichś śmiesznych warunkach, kasa za niego będzie dostępna za dwa lata. Oby nie w Serie B.
* Wydaje się, że brak graczy ofensywnych pod taktykę trenera (boki).
* Większość przychodzących to już piłkarskie dziadki.

Fioletowy

Oceniam na 3. Jeśli się utrzymamy, i w przyszłym sezonie mercato będzie wyglądało podobnie dam 2. Jesteśmy słabsi niż w poprzednim sezonie, gdzie przez większą część sezonu nerwowo liczyliśmy ile punktów przewagi mamy nad strefą spadkową.

saviola77

Zauwazylem, ze skala jest 8 stopniowa, ale dla ulatwienia sobie ja posluze sie skala 10 stopniowa i oceniam mercato na 6.5

Na plus:
- Pozbycie sie szrotu. Zostal tylko Saponara i Eyserric do usuniecia i kadra sie zrobila sensowna liczbowo - 27 graczy.
- Zawodnicy starsi sa na krotkich kontraktach, skonczyla sie era oferowania graczom powyzej 30 lat dlugich kontraktow. Tylko Callejon i Bonaventura maja kontrakty do 2022 i sa po 30 roku zycia.
- Inwestowanie w akademie i stadion. Moze sie to wydawac, ze co to za plus na teraz, ale w perspektywie wielu lat moze to przyniesc niesamowite zyski. Odsylam do publikacji Deloitte w odniesieniu do Fiorentiny i zyskow z dnia meczowego, co niewatpliwe sie przelozy na mozliwosci transferowe w przyszlosci.
https://www.thestadiumbusiness.com/2020/09/25/fiorentina-ready-to-invest-e250m-in-stadium-revamp/
- W tak niepewnych czasach i w zwiazku z Covidem trzeba mimo wszystko szanowac rozsadek wlasciciela, gdy nie wiadomo ile tak naprawde meczy uda sie rozegrac, kiedy rozgrywki bede przerwane itd. To nie bedzie normalny sezon znow najprawdopodobniej i rozstrzygniecia niekoniecznie musza zapadac na boisku, ale przy zielonym stoliku.
- Pojawienie sie informacji o ofertach za naprawde fajnych graczy jak np. Milik. Nie udalo sie w tym sezonie, ale pokazuje, ze stac Nas na graczy o ktorych za Della Valle mozna bylo tylko pomarzyc.

Na minus:
- Brak dlugofalowych wzmocnien czyli mlodszych graczy co mogliby stanowic o sile Fiorentiny na wiele lat do przodu. Wybrano opcje bardzo bezpieczna, pare weteranow na krotkich kontraktach. Jako kibic dla mnie na minus.
- Sa ewidentne braki w skladzie, brak porzadnego napastnika zamiast dwoch przecietnych: Vlahovic i Cutrone.
- Brak zmiennikow na bokach obrony i pomocy, a tak naprawde to brak tam w ogole jakosci.
- Brak lepszego trenera, mimo wszystko Iachini nie przekonuje ani ustawieniem taktycznym, ani motywacja itd. Z drugiej strony z pustego i Salomon nie naleje.

Ogolnie:
Mocno srednie same mercato ale wierze, ze duzo lepsza przyszlosc przed Nami.

Luca Toni

Mercato rozsądne.

Plusy:
- Wzmocniona każda formacja poza napastnikami ale tutaj mamy aż trzech zawodników + Ribery oraz bramkarzem (zmiany nie były potrzebne) więc jest dobrze.
- Odejście Chiesy i koniec telenoweli. Odetchnąłem z ulgą, że już nie będę oglądał jego fochów i machania łapami na boisku. Kaleson szybko pokaże, że jest o klasę lepszy i inteligentniejszy na boisku.
- Nie wpędzamy się w długi.
- Gracze po 30 z krótkimi kontraktami.

Minusy:
- Wciąż Iachini na ławce.
- Vlahovic nie trafił na wypożyczenie.
- Nie udało się oddać Saponary i Eyserrica.

Dla mnie 6/8. Skład mocniejszy niż ubiegłoroczny. Top 8 to obowiązek.

boozz

A ja wlepiłem dwóję. Dużo racji mają chłopaki powyżej jak i sam Rocco, generalnie się z tym zgadzam ale dla mnie to wszystko jest za późno o miesiąc. Nie było wiadomo że kejza chce odejść? Na co liczyli? Co to jest za nowa metoda budowania zespołu w ostatnim dniu okienka gdzie zespół jest po przygotowaniach do sezonu i meczach ligowych? Uważam że Prade się nie nadaje do tej roboty. Dobry dyrektor sportowy ogarnął by fajnych piłkarzy wcześniej, za fajną kasę i perspektywicznych.
,,Uważaj na swoje myśli, stają się słowami. Uważaj na swoje słowa, stają się czynami. Uważaj na swoje czyny, stają się nawykami. Uważaj na swoje nawyki, stają się charakterem. Uważaj na swój charakter, staje się twoim przeznaczeniem."

Chiesa

Ja dałem 5, lepiej jak rok temu (Badyl i Boa obniżyli tamto sławetne mercato), ale generalnie sportowo nadal leżymy. Ja uważam, że formacja przednia nie wymaga naprawy aczkolwiek liczyłem nawet na Milika w miejsce Cutrone. U mnie Vlaho jest nr 1, Cutrone 2 a Kułame 3 (ale on jest innym typem niż Serb i Włoch więc musi być w kadrze). Problemem są skrzydła (Florenzi i Dalbert by się przydali) i brak jeszcze dwóch świetnych pomocników jak np. De Paul. Jak będzie 10 miejsce to będę happy chyba, że w styczniu Rocco się obudzi.

Do plusów nie zaliczam braku zadłużania klubu bo on 2003 Fiorka jet chyba jedynym klubem, który nie miał problemów finansowych i to się utrzyma. FV!

Aha, Iachini to taki Brzęczek więc niczego niestety dobrego z niego nie otrzymamy.
- AMORE MIO - LA LUCE DEL MATTINO

Chiesa

We wszystkich ankietach stron o Fiorce dominowały 3, 4 i 5.
- AMORE MIO - LA LUCE DEL MATTINO

Quick Reply

Warning: this topic has not been posted in for at least 30 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Name:
Email:
Verification:
Please leave this box empty:

Shortcuts: ALT+S post or ALT+P preview