• Welcome to ACFFiorentina.eu - forum of Fiorentina supporters, Fiorentina forum.

Sparing: Pistoiese - Fiorentina 0:3

Started by Chiesa, 10/08/17, 01:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Chiesa

Pistoiese: Zaccagno (46' Biagini) - Quaranta, Priola, Mulas, Regoli (46' Cauterucci) - Cioce (77' Vrioni), Hamlili (64' Surraco), Minardi, Zappa (80' Viti), Rafati (21' Tartaglione) - Ferrari (64' Boggian). Ławka: Ndou, Luka, Ludovisi, Zinani. Trener: Paolo Indiani

Fiorentina: Sportiello (46' Drągowski) - Tomović (59' Gaspar), Milenković, Astori (k, 46' V. Hugo), M. Olivera (46' Ranieri) - C. Sánchez (46' M. Fernández), Cristóforo (59' Rebić) - Chiesa (59' Benassi), Hagi (59' Schetino), Eysseric (46' Veretout) - Babacar (62' Kalinić). Ławka: Cerofolini, Baez, Hristov. Trener: Stefano Pioli.

Sędzia: Irrati (Pistoia)

Bramki: 29'k. Eysseric, 51'k. Babacar, 86' Rebić

Żółta kartka: Schetino
- AMORE MIO - LA LUCE DEL MATTINO

Chissa

Chiesa

Cholew

Niezbyt fajne statystyki mamy z Pistoiese, na 11 meczy mamy 3 zwycięstwa, 3 remisy i aż 5 porażek  ::)  Pierwszy pojedynek odbył się w sezonie 1928/29 w ramach rozgrywek Prima Divisione Nord. Dwa mecze rozegraliśmy nawet w Serie A w sezonie 1980/81 (jedyny sezon Pistoiese w Serie A) - 18 stycznia 1981 dostaliśmy u siebie 1:2 (39' (karny) Antognoni  - 34' Rognoni, 44' Badiani). Na wyjeździe jednak poszło nam lepiej i wygraliśmy (0:1).

Fiorentina - Pistoiese 1:2 (skrót)

Pistoiese - Fiorentina 0:1 (skrót)

W 2009 trenerem drużyny z Pistoi był, znany zapewne starszym kibicom Violi, nasz ex-obrońca, Moreno Torricelli.

Chyba największą ciekawostką jest to, że te mecze między tymi drużynami dorobiły się swojej nazwy, "kosmiczne derby" (wł. "derby spaziale"). Stało się to 27 października 1954 roku; rozegrano wtedy towarzyski mecz Fiorentina - Pistoiese. Na świecie często doszukiwano się życia pozaziemskiego i niezidentyfikowanych obiektów (UFO) - ponoć niektórzy kibice widzieli wtedy takie zjawiska na florenckim niebie, a dokładnie nad Stadio Comunale i nad katedrą Santa Maria del Fiore O:-). Może i było coś na rzeczy, bo.. mecz został przerwany w II połowie w związku z tymi wydarzeniami. [kibiców znających język włoski odsyłam tutaj: klik].

Tyle z nudów na temat przeciwnika znalazłem, jak nic nie popier****łem z tłumaczeniem to tak właśnie było  :D :D

Cholew

Widzę, że sprawa UFO jest już od dawna opisywana w polskim internecie, a ja dopiero teraz się na to natknąłem  :-[ Ktoś jeszcze o tym wiedział?  :)

http://joemonster.org/art/39372
http://strefa44.pl/niezwykla-obserwacja-ufo-we-florencji-1954-roku/
https://www.youtube.com/watch?v=lYuIE_ZIZSo

Chiesa

Tak Cholew, ale nie zgłębiałem bardziej :)

Cholew

Quote from: Chiesa on 10/08/17, 14:12
Tak Cholew, ale nie zgłębiałem bardziej :)

Masz może zestawienie wyników z Pistoiese?

Chiesa

1928-1929    Prima Divisione Fiorentina-Pistoiese 0-1    0-2
1929-1930    Serie B    Fiorentina-Pistoiese    2-1    0-1
1930-1931    Serie B    Fiorentina-Pistoiese    1-1    0-0
1945-1946    Turniej po lidze Pistoiese-Fiorentina 2-1    2-5
1980-1981    Serie A    Fiorentina-Pistoiese    1-2    1-0
nie mam sezonu Coppa Italia Fiorentina-Pistoiese    0-0